Klettern/Climbing

Anfänger*innen Kompakt Kurs

Voraussetzungen: Keine Vorkenntnisse erforderlich! Durchschnittliche Sportlichkeit und Freude an der Bewegung sind ausreichend.

Ziel: Sicheres Klettern und Sichern im Toprope, Einführung in das Vorsteigen, Klettertechnik

Material: Von uns gestellt werden: Seile, Gurte und Sicherungsgeräte. Kletterschuhe können wir leider nicht stellen, diese sind am Anfang aber auch noch nicht unbedingt nötig.

Orte: Kletterturm am Hochschulsport Stuttgart (Allmandring 28). Uhrzeit: 11 - 18 Uhr.

Hinweis: Bei starken Regen wird der Kurs nach rechtzeitiger Ankündigung in die DAV Kletterhalle verlegt.

Basic course

Requirements: no previous knowledge necessary. Average athleticism and joy with movements are sufficient.

Goal: secure top rope climbing and belaying.

Topics: material science, safety and climbing techniques in the toprope with different belaying devices.

Material: We provide ropes, harnesses and belay devices. Unfortunately, we can not provide climbing shoes, but these are not necessary at the beginning.

Place: The course takes place at the climbing tower at Allmandring 28, Sports institute. The class is from 11 AM to 6 PM.

Note: In cases of really bad weather, we will go to the DAV Kletterzentrum.

Fortgeschritten Kompakt Kurs:

Voraussetzungen: Grundkenntnisse in der Sicherungstechnik für Toprope-Klettern und/oder erste Erfahrungen im Vorstieg

Ziel: Sicheres Klettern und Sichern im Vorstieg, Klettertechnik

Material: Von uns gestellt werden: Seile, Gurte und Sicherungsgeräte. Kletterschuhe können wir leider nicht stellen!

Orte: Kletterturm am Hochschulsport Stuttgart (Allmandring 28). Uhrzeit: 11 - 18 Uhr.

Hinweis: Bei starken Regen wird der Kurs nach rechtzeitiger Ankündigung in die DAV Kletterhalle verlegt.

Requirements: toprope climbing knowledge (belaying and climbing) is necessary, for example by joining a beginners class at Unisport Stuttgart.

Goal: secure lead climbing and belaying.

Place: The course takes place at the climbing tower at Allmandring 28, Sports institute. The class is from 11 AM to 6 PM.

Note: In cases of really bad weather, we will go to the DAV Kletterzentrum.

Kletterausfahrt / Felsklettern

Dieser Kurs richtet sich ausschließlich an Kletter*innen die bereits Toprope klettern können und/oder vorsteigen können.

Ziel des Kurses ist es, den Teilnehmer*innen das nötige Wissen für selbständiges Klettern am Fels zu vermitteln. Hierfür fahren wir mit euch in zwei der schönsten Klettergebiete rund um Stuttgart: den Schwarzwald (Pforzheim) sowie den alten Steinbruch in Stetten im Remstal. Von uns gestellt werden: Seile, Gurte, Sicherungsgeräte, Standschlingen und Helme - allerdings keine Kletterschuhe!

Den Treffpunkt und die Details zu den Fahrgemeinschaften werden wir im Vorfeld mit euch absprechen. Rechnet damit, dass der Kurs von 10:30 (Treffpunkt) - 19 Uhr (in Stuttgart ankommen) gehen wird.

Hinweis: Bei sehr schlechtem Wetter wird die Ausfahrt mit rechtzeitiger Vorwarnung verschoben.

Outdoor class

This course only addresses climbers with experience in toprope and/or lead climbing e.g. climbers who already attended one of our climbing classes. In this course, we want to teach you the basics for rock climbing and furthermore, show you some regional spots. We will take you to two amazing outdoor climbing areas in the Black Forest (Pforzheim) and an old quarry in Stetten im Remstal. We provide ropes, harnesses, belaying devices, slings and helmets - though no climbing shoes! We will coordinate the meeting point and carpool details with you in advance. Expect the course to run from 10:30am (meeting point) - 7pm (arrival in Stuttgart).

Note: In case of very bad weather, the trip will be postponed with due warning.

Course fee: the course fee stated in the price is valid student/employee/external in this order and is valid for the duration of the course specified in the period. Please note our conditions of participation and the information on the registration and our waiting list, the payment arrangements and the rebooking and cancellation of courses.

40400Kompakt Anfänger / BeginnerSa-So11:00-18:00Außenanlage Allmandring14.05. - 15.05.22Benjamin Seethaler, Bastian Hoffmann

abgelaufen
40401Kompakt Fortgeschritten/AdvancedSa-So11:00-18:0004.06. - 05.06.22Benjamin Seethaler, Bastian Hoffmann

40402Kompakt Anfänger*innen / BeginnersSa-So11:00-18:00Außenanlage Allmandring09.07. - 10.07.22Benjamin Seethaler, Andrea Teiber