Ski/Snowboard Tourenkurs Einsteiger
verantwortlich: Sebastian Meindl

Skitouren Einsteigerkurs Schwarzwasserhütte / Kleinwalsertal

Ski Touring Beginners Course Schwarzwasserhütte / Kleinwalsertal

This course provides an introduction to ski touring in theory and practice. It is aimed at all those who would like to make their tracks away from the hustle and bustle of the pistes and then undertake easier tours independently. The cosy Schwarzwasserhütte in the back of Kleinwalsertal is a suitable base for this. Known for snow safety, the terrain around the hut offers ideal training tours for beginners.

In addition to ascent techniques with skins, tracking and descending in deep snow, training is also given in the use of the avalanche transceiver (LVS) as well as an introduction to the basics of avalanche awareness and risk assessment using the DAV Snowcard. Tips and tricks from the mountain guide with easy summit ascents and descents in open terrain round off the programme.

Dates: 22.1.24 - 24.1.2024 and 24.01.24 - 26.01.24.

Half board included in the course price: three-course dinner, breakfast buffet, hot drinks at breakfast included, touring tea 1 litre

Prerequisite: safe skiing on the piste, deep snow experience is an advantage, fitness for ascents of 3 - 4 hrs.

Arrival on Monday, 22.1. and Wednesday, 24.1. until 1 pm (own arrival). For the organisation of car pools, there will be a pre-meeting in advance where participants can exchange information.

Material: The material is not included in the course price. An avalanche transceiver set can be borrowed from Hochschulsport for a fee. A collective organisation of the material rental is organised and we will meet at Sport Gross in Hedelfingen. Rental fee for ski touring equipment: skis 20,00€; touring ski boots 12,00€, details are per rental day.

Preliminary discussion date: 15.11.2023, Allmandring 28F Room N.N.

We run this programme in cooperation with the Karwendel Mountain School.

Dieser Kurs vermittelt in Theorie und Praxis eine Einführung in das Skitourengehen. Er richtet sich an alle, die einmal abseits des Pistenrummels ihre Spuren ziehen und anschließend selbständig einfachere Touren unternehmen möchten. Die gemütliche Schwarzwasserhütte im hinteren Kleinwalsertal ist hierfür ein geeigneter Stützpunkt. Bekannt für Schneesicherheit bietet das Gelände rund um die Hütte ideale Ausbildungstouren für Einsteiger.

Neben Aufstiegstechniken mit Fellen, Spuranlage und das Abfahren im Tiefschnee wird auch der Umgang mit dem Lawinenverschütteten Suchgerät (LVS) sowie eine Einführung in die Grundlagen der Lawinenkunde und der Risikobeurteilung mittels DAV Snowcard geschult. Tipps und Tricks vom Bergführer mit leichten Gipfelbesteigungen und Abfahrten im freien Gelände runden das Programm ab.

Termine: 22.1.24 - 24.1.2024 und 24.01.24 - 26.01.24

Halbpensionsverpflegung im Kurspreis inbegriffen: dreigängiges Abendessen, Frühstücksbuffet warme Getränke beim Frühstück inkl., Tourentee 1 Liter

Voraussetzung: Sicheres Skifahren auf der Piste, Tiefschneeerfahrung von Vorteil, Kondition für Aufstiege mit 3 - 4 h.

Anreise am Montag, den 22.1. und Mittwoch, den 24.1. bis 13 Uhr (Eigenanreise). Für die Organisation von Fahrgemeinschaften wird es im Vorfeld ein Vortreffen geben an dem sich die Teilnehmer austauschen können.

Material: Das Material ist nicht im Kurspreis enthalten. Ein LVS Set kann gegen eine Gebühr vom Hochschulsport geliehen werden. Eine gesammelte Organisation der Materialleihe ist organisiert und dafür werden wir uns beim Sport Gross in Hedelfingen treffen. Verleihgebühr für Skitourenmaterial: Ski 20,00€; Tourenskischuh 13,00€, angaben sind jeweils pro Verleihtag.

Vorbesprechungs-Termin: 15.11.2023, Allmandring 28F Raum N.N.

Dieses Programm führen wir in Zusammenarbeit mit der Bergschule Karwendel durch.

Course fee: The course fee indicated under price applies in this order for students/employees/external and is valid for the course duration indicated under period. Please note our conditions of participation and the information on registration and waiting list, on payment methods and on rebooking and cancellation of courses.

41410Einsteiger SchwarzwasserhütteSchwarzwasserhütte22.01.2024-24.01.2024Sebastian Meindl

abgelaufen
41411Einsteiger SchwarzwasserhütteSchwarzwasserhütte24.01.2024-26.01.2024Sebastian Meindl

abgelaufen